Baby Whisky eller BPS (British Plane Spirit) - En brittisk beteckning på den destillerade ofärgade råsprit innan den läggs i fat för lagring.
Backset – Amerikansk term för vätskan längst ner i pannan efter destillationen.
Balance – När man pratar om balans så brukar man mena förhållandet mellan olika smaker och hur dom går ihop med varandra, tex sött, salt och rök.
Ball of Malt - Ett uttryck för ett glas whisky på Irland. Måttet är ospecificerat.
Barley - Det engelska ordet för Korn. Den gröda som enligt gällande regler ska användas vid framställning av Maltwhisky. Över 70 olika typer av korn används vid framställning av Whisky i Skottland. Sedan gammalt föredrar man lokalt skördad korn och tidigare ansågs kornets kvalitet vara en avgörande förutsättning, men idag har man ändrat sig och kornets ursprung anses spela en underordnad roll.
Barley Loft – Kornbod. Byggnad där Kornet förvaras innan mältning.
Barm - Skum som bildas under pågående jäsning. Det innehåller levande jästceller och man använde det tidigare som förjästkultur.
Barrel, Cask eller Wood - Benämning på fat som i whiskyvärlden måste vara gjord av ekträ. Ett fat slås ihop av en Tunnbindare (Cooper) och varierar i storlek. Desto mindre fat desto snabbare mognar whiskyn.
Barrel Proof - En amerikansk benämning på en whisky som buteljerats direkt från fatet i flaskan utan justering. Cask Strength är benämningen i Skottland.
Barrier-Filtering - Filtrering av whisky genom papper före buteljering för att få bort kolpartiklar som avsöndrats från eken under lagring.
Barrique Cask - Franska 225 liters ekfat som innehållit vinet Barrique Bordelaise.
Beading - Ett sätt att göra en ungefärlig uppskattning av alkoholhalten med ögat. Man skakar en whiskyflaska och ju större luftbubblorna är och ju längre tid det dröjer innan de försvinner, desto högre är alkoholstyrkan.
Beer – En alkoholhaltig dryck brygd på varierande grödor. En vätska måste innehålla alkohol för att kunna destilleras så att brygga öl är det första steget i att tillverka whisky.
Beer Heater. Värmeväxlare som används för att värma kall mäsk.
Beer Still – Den amerikanska termen för en Wash Still (Mäskpanna) som är den i koppar kupolformade panna där destilleringen sker.
Bere Barley (även Beir eller Bear) – Sex-radigt korn som växer på Orkneyöarna och som anses vara den äldsta varianten av just korn. Vikingarna kom med denna gröda till dom brittiska öarna runt år 800. Denna variant av korn har på nytt fått ett uppsving i Skottland.
Blended at Birth - Här blandar man en whisky innan den läggs på fat som då innebär att blandningen får mogna ihop under lagringstiden.
Blended Malt Whisky, Pure Malt eller Vatted Malt - En whisky som enbart innehåller en blandning av olika Maltwhisky från flera olika destillerier.
Blended Whisky, Standard Blend eller Deluxe Blend - En blandning av Grainwhisky och Maltwhisky från flera olika destillerier.
Blender eller Master Blender - Titel på den som ansvarar för att blanda ihop Grain och Maltwhisky till en Blended Whisky.
Blending – Arbetet med att blanda whisky. Antingen så blandar man Malt och Grain för att framställa en Blended Whisky, flera Malt från olika destillerier för att göra en Blended Malt eller whisky från flera tunnor från ett och samma destilleri för att helt enkelt blanda ihop en Single Malt Whisky.
Bloodtub - Ett fat på strax över 30 liter.
Bodega Butt eller Gorda - Spanskt fat på ca 600 liter som tidigare innehållit Sherry.
Body - Den nedre tjockare delen av en Mäskpanna. (Wash Still)
Boiling Ball eller Reflux Ball - En bollformad utvidgning långt ner på kittelpannans hals. Den renar destillatet genom att kondensera ämnen med låg flyktighet och tvingar dem tillbaka ner i mäsken.
Bonded Warehouse (även Bond) - Ett lagerhus där whisky lagras och bearbetas innan skatt ska betalas och whiskyn ska säljas.
Bootlegger - Ett namn på hembrännare och whiskysmugglare i USA på 1920-talet.
Bothie (även Booty eller Bothy) - Namnet på dom lönndestillerier där Högländarna i Skottland framställde whisky olagligt.
Bottled In Bond - Ett Amerikanskt äkthetsintyg som instiftades 1897. Skatten på den whiskyn som får detta intyg är betald, Whiskyn måste också ha gjorts på ett och samma destilleri och all sprit måste kokas under en och samma säsong (Januari-Juni eller Juli-December). Whiskyn måste lagras på nya oanvända fat av Amerikansk Vitek, lagringen måste ske i minst 4 år och i av myndigheter övervakade lagerhus och den färdiga drycken måste ha en styrka på minst 50%.
Bourbon Barrel - Ett fat som tidigare använts för lagring av bourbon och som vanligtvis rymmer ca 180 liter.
Bourbon Whiskey - Amerikansk whiskeyvariant som enligt lag måste innehålla minst 51% majs (resterande % kan vara en blandning av olika grödor), lagras på nya oanvända och kolade fat av Amerikansk Vitek under minst 2 års tid. Bourbon Whiskey får inte produceras utanför USAs gränser och får heller inte vara starkare än 62,5%.
BPS (British Plane Spirit) – Se Baby Whisky.
Brewer - Person som ansvarar för att malt omvandlas till en vätska som kan destilleras.
Brewing - Ett sätt att göra mäsk. Mältat spannmål mäskas i varmt vatten så det jäsbara maltsockret utlöses. Man tillsätter jäst och under jäsningen bildas alkoholhaltig mäsk.
British Barrel - Ett fat på ca 120 liter.
Buffalo Trace Distillery – USAs äldsta destilleri som har legat på en och samma plats sen starten 1775. I början så hette destilleriet George T. Stagg Distillery.
Bung - En trä eller korkplugg som används för att tillsluta ekfat.
Bung Flogger - En speciell slägga av mindre storlek som används till att slå i eller slå av den plugg som kalllas Bung och som tillsluter ett ekfat.
Bunghole - Tapphål.
Burgundy Cask - Ekfat från distriktet Bourgogne i Frankrike och som tidigare innehållit Rödvin.
Burnt Ale eller Pot Ale - Bränt öl kallas de sista resterna av mäsken efter destillering.
Burr Oak (Quercus Macrocarpa) - En eksort som växer i norra USA och Kanada. Kallas även Bur Oak eller Mossycup White Oak.
Butt - Spanska ekfat på cirka 500 liter som tidigare använts för sherrylagring.
C
Webbredakörer: Peter Murling och Arne Rådberg
Dhaka Swich: 123 169 93 05 Plusgiro: 182 95 83-2 Bankgiro: 5560-6784
copyright (©) 2019-2021 Värmdö Whisky org.nr. 802530-8985